lördag 15 januari 2011

Första inlägget i bloggen Spara till barn

Så var det dags för första inlägget på bloggen Spara till barn.
Bloggen är tänkt till att sammanställa olika sätt hur du kan spara till barn, eller kanske mer hur du kan investera åt barn. Den kommer även att behandla hur du ska tänka vad gäller privatekonomi såsom vecko-/månadspeng när det blir aktuellt och annat som berör pengar i samband med barn.

Enligt mig är ens barn Meningen med livet!

Men trots detta så behövs ju ändå pengar för att meningen med deras liv ska bli något rikare. Pengar är inte allt, men kan lösa många "bekymmer" i vardagen såsom att få mat på bordet, tak över huvudet, kläder på kroppen och alla de basala behoven vi har.
Men framöver i livet kommer kanske barnen behöva ett eget boende, vilket kan behöva en kontantinsats som många gånger är av betydande storlek, de kanske vill läsa vidare vid högskola/universitet och för att klara av flera års studier kanske de behöver ta studielån  eller så vill de ut på en långresa innan de ska börja jobba och skaffa familj.

Om du som förälder, mor-/farförälder, eller närstående vill ge ett barn en bra present i livet, så kan det i form av en pengagåva som sedan investeras rätt, med tiden komma att ge det där extra tillskottet av pengar när det så väl behövs.

Barn, barnbarn och barnbarnsbarn har ju tiden framför sig och ifall du börjar investera tidigt i ett barns liv (gärna så tidigt som möjligt = vid födseln) i rätt sorts tillgångar, så kan du låta den fantastiska ränta-på-ränta-effekten sköta jobbet åt dig. Även en mindre summa kan med en längre tidshorisont på detta sätt bli ett betydande kapital!

Detta är ju ett önskescenario när det gäller att skapa en långsiktig förmögenhet åt just ett barn, tills dess de verkligen behöver pengar, dvs när de kliver ut i vuxenlivet vid 18 års ålder, eller senare.

Begreppet ränta-på-ränta är något som kommer att behandlas i ett eller fler inlägg framöver.

Nu kanske någon tycker att barn behöver lära sig ta hand om sin egen ekonomi själva och ska spara/jobba ihop sina egna pengar. Ja, det är inget fel i det, men det tar oftast så många år innan de kommit till det stadiet att de själva kan börja bygga upp dessa tillgångar som kan vara bra att ha framöver, som jag räknat upp exempel på ovan.

När de väl kommit ut på arbetsmarknaden kan de mycket väl redan vara 25-30år och helt plötsligt är det dags att skaffa familj och hus och alla kostnader det för med sig.
Då kan den tid dina pengar har fått växa till sig, vara ovärderlig för att göra livet lite lättare och mindre bekymmersamt för den ungdom som själv ska klara alla stora utgiftsposter som kan uppkomma i den stora världen.

Även om de får en större summa pengar när de blir äldre, så behöver det ju inte betyda att du inte i ett långt tidigare skede kan ge dem de nödvändiga kunskaper de behöver för att sköta sin privatekonomi.
Mer tips om hur man lär barn om privatekonomi kommer också att behandlas i denna blogg.

Det jag har behandlat i detta inlägg kommer jag att förfina och fördjupa längre fram.

Nu tror jag det får räcka för detta första inlägg.

Välkommen att ta del av mina tankar och funderingar kring detta ämne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar