måndag 31 januari 2011

Funderingar kring investeringar åt barn + köptips i HM

Jag månadssparar idag åt barnen i var sin depå i Aktieinvest och även i en egen, men går i funderingarna ifall det är bra eller ej att spara åt barnen i depå i deras namn?

Det sätt det är bra är att ju tidigare man börjar investera åt ett barn i bra aktier och eftersom investeringshorisonten är så lång, desto större effekt får ränta-på-ränta på deras långsiktiga sparande, vilket genererar mer och mer pengar!

Men funderingarna jag har gällande att spara åt barnen i egen depå är över att dels kostar det i courtage för var och en av depåerna och sen så kanske det straffar barnen när de någon dag ska flytta till egen lägenhet och vill söka bostadsbidrag... Ifall de då har en egen förmögenhet som är alltför stor kanske de inte beviljas något bidrag.

I och för sig så får man väl hoppas att deras förmögenhet i sådant fall skulle vara så pass stor, att de kan leva rätt gott på bara utdelningarna, eller åtminstone kunna ta mindre studielån, eller dylikt. Då kanske det inte skulle göra så mycket ifall de inte får något bidrag :)



Så jag är lite kluven över ifall jag ska spara under bara några få år åt dem vardera och sedan enbart spara i eget namn, för att när den dagen kommer, ge bort en skattefri gåva när de verkligen behöver pengarna, eller aktierna. Någon som har ett bra svar?

Men helt klart skulle det väl vara roligast för barnen, när de kommer i den åldern att de blivit myndiga eller ska lämna föräldrahemmet, att ha sin egen depå med en rejäl "pengamaskin" vardera, varifrån de sedan kan ta ut lite pengar från den årliga utdelningen, till att leva av varje månad.

Men något jag gjorde härom dagen (i fredags, närmare bestämt), var att köpa några H&M-aktier åt dem var. Åt mig själv oxå förstås! ;) Ca 4,50% ränta redan första året - kan det bli bättre om du på samma gång vill vara lite trygghetsjunkie!?

För ifall vi gör rätt, investeringsmässigt, åt våra barn och börjar så tidigt som möjligt, så kan de ju ta del av styrkan med ränta-på-ränta, som kommer med utdelningstillväxten i fina utdelningsbolag såsom H&M.

Läs inlägget om varför det kan vara bra, på
H&M-köp, för den långsiktige!
Det har med utdelningstillväxt att göra, liksom det handlade om i videoklippet, om det gamla paret, i mitt förra inlägg Videoklipp om utdelningstillväxt på denna blogg.

Så ifall du funderar hur du vill spara (läs investera) åt dina barn (aktier, fonder, räntespar, skogsköp...), bestäm dig för hur mycket du ska spara, ifall du ska spara i eget namn, eller i deras namn, men se till att börja så tidigt som möjligt! I investeringar så är tiden ens vän! För egen del satsar jag idag på aktieköp.

Ett investeringstips (om du blickar långt framåt, som man kan göra med barns pengar (behov om sisådär 18-20 år eller mer) och ifall du kan lära dem att tänka långsiktigt vad gäller pengar lagom tills det är dags att bli myndig), är att köpa just H&M i dessa dagar när du redan nu vet att investerade pengar ger ca 4,50% ränta i form av direktavkastningen vid utdelningen i vår.

Stängningskurs för H&M-aktien fredagen 28 januari var 212 kr. Även idag 4 februari pendlar kursen kring 210-212 kr, igår var den tillfälligt ner på 205 kr. Utdelningen om 9,50 kr, som kommer i april-maj någon gång, ger

9,50/212=4,48% i direktavkastning, eller om du vill det, ränta på pengarna.

Vilket bankkonto ger så bra ränta? Med möjlighet att öka år för år, det vill säga! Inte många!

Observera att jag nu enbart talar om utdelningen och dess potential varje år framöver, därutöver finns även det ökande värdet i aktieinnehavet i form av aktiekursens tillväxt (dvs bolagets ökande värde)! 

Självklart kan kursen sjunka mer ett tag framöver, men det är något du får fundera över, om när du vill slå till.
Du kan ju alltid portionera ut inköpen över tid och få ett genomsnittligt bra inköpsvärde. Lite nu, lite senare.
Men, kom ihåg att när det gäller sparandet till barnen, så kan du sikta lite längre och se vad avkastningen kanske kan ligga på om 18-20-30år. Då är dagens kurs helt OK, enligt mig. Men gör din egen analys av läget, innan du slår till.

Visst kan aktier vara riskabelt att investera i, men min tro, är att man i första taget inte ska behöva bekymra sig över just H&M, vilket är ett av Sveriges största börsbolag och med ett mycket gott renommé i världen och med en god utveckling över tid och med en bra affärsidé.

H&M är ingen högriskaktie, ej heller någon superraket i börskursen alla gånger, men över tid så växer den och ger bra avkastning och värdeökning!

Ett bra val helt enkelt till ditt barns långsiktiga aktieportfölj! Det är min tro. Tiden får utvisa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar